Årungen i dag

Årungen ro- og padlesenter er i dag hovedanlegget for norsk roing og padling. Anlegget benyttes i det daglige av ro- og padlelandslaget, i tillegg til flere lokale klubber.

Dette fungerer som den daglige treningsbasen for mellom 70 og 100 utøvere. Senteret fungerer som et møtested der nybegynnere og unge utøvere kan la seg inspirere av de etablerte ro- og padlestjernene.

Årlig arrangeres det 7-9 nasjonale regattaer på Årungen, inkludert Norgesmesterskapene for roing og padling.

Ester Ayerdi
Foto: Ester Ayerdi

Aktiviteten på Årungen går langt tilbake i tid

Det første bygget ble reist i 1962.

På 80-tallet ble det arrangert årlige internasjonale regattaer på Årungen. Regattaene var forgjengeren til det som i dag er kjent som World Rowing World Cup. Dette skapte optimisme for et nytt løft for Årungen og arbeidet med et nytt riksanlegg ble satt i gang. 

Det nye bygget var ferdig til da Norge arrangerte Junior-VM i roing i 1992. Etter dette mesterskapet var flere av norsk roing sine beste år med tanke på bredden av deltagere i internasjonale mesterskap.

Siden junior VM har Årungen betydd mye for norsk sommeridrett da det har blitt levert olympiske medaljer fra Årungen, roing og padling, i samtlige OL siden 1968 frem til i dag. Derfor har Årungen fått kallenavnet “Gullfabrikken”.

Dessverre har anlegget stått uten vesentlige oppgraderinger siden junior-VM i 1992, og behovet for betydelig vedlikehold har bygd seg opp. Kallenavnet "Gullfabrikken" har mistet sin glans i takt med manglende midler og kapasitetsutfordringer.

I dag står det eldste bygget på Årungen Ro- og Padlesenter saneringsklart, uten innlagt vann pr. 2023. Dette utgjør ikke bare en utfordring for idrettsutøverne, men dette hindrer også at det kan arrangeres verdenscup på Årungen.

Utfordringer og Mangel på Fasiliteter

Årungen Ro- og Padlesenter står i dag overfor betydelige utfordringer. Både baneanlegget og bygningsmassen lider av etterslep i vedlikeholdet, og fasilitetene tilfredsstiller ikke nasjonale eller internasjonale krav. Utfordringer knyttet til ventilasjon, manglende universal utforming for parautøvere, og begrensede fasiliteter for tilskuere og publikum. Dette setter en demper på opplevelsen for både utøvere og besøkende.

Etter tillatelse fra Discovery

Foto: NTB